x
/customers/2/0/b/saxophone-orchestra.eu/httpd.www/v2/modules/mod_background_changer/update.js

Het kleine saxofoonensemble "Saxofolie" uit Oost-België heeft het initiatief genomen. Toen het vorig jaar (2013) een oproep deed om een Euregionaal saxofoonorkest op te richten, meldden zich spontaan 35 enthousiaste saxofonisten uit alle delen van de Euregio.

Op 11 januari 2014 zijn deze Belgische, Duitse, Nederlandse en Luxemburgse muzikanten samen gekomen om een speciaal voor een groot saxofoonorkest geschreven resp. gearrangeerd repertoire - van klassiek & swing tot rock & pop - in te studeren.

Deze eerste gemeenschappelijke repetitiedag was meteen ook het startschot voor de oprichting van het Euregio Saxophone Orchestra als euregionaal projectorkest. De verantwoordelijke instantie voor het project is de Sprachenakademie.be.

 

Vanaf het concertseizoen 2018 neemt saxofonist Annick Henquet de artistieke leiding over van het nu 50 saxofonist omvattende orkest.

Wat toevallig dat de oprichting van het Euregio Saxophone Orchestra samenloopt met een belangrijk jubileum, ten minste voor saxofonisten: op 6 november 2014 is het officieel 200 jaar geleden dat Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon in Dinant geboren werd. Ter herinnering en in ere aan deze waarde persoonlijkheid zal het Euregio Saxophone Orchestra op 15 november 2014 zijn allereerst concert spelen. Tot daarheen staan er in de loop van het jaar nog drie verdere repetitiedagen zoals een repetitie-weekend voor de deelnemende saxofonisten op het programma.