x
/customers/2/0/b/saxophone-orchestra.eu/httpd.www/v2/modules/mod_background_changer/update.js

Muziekproject: “Jeugd – onze toekomst”

Welkom Saxoplezier

 
Onder deze titel stelt het Euregio Saxofoon Orkest (ESO) in 2023 een innovatief project voor,
gefinancierd door het burgerfonds van Oost-België (de Duitstalige Gemeenschap).


Als je nieuwe mensen wilt ontmoeten om plezier te hebben bij het samen musiceren, vind je hier een welkomstaanbod. Het is bedoeld voor tieners en jongeren vanaf 14 jaar, zonder leeftijdsgrens. Een goed spelniveau is vereist.


De saxofonisten kunnen grag deelnemen aan één of meerdere repetiedagen in Burg-Reuland (11 februari), Prüm (15 april), Eupen (9 september) en Verviers (14 oktober). Tijdens de projectdag draait alles om het bespelen van de saxofoon: gevarieerde workshops, een lijst van repetites in alle soorten saxofoon (sopranino, sopraan, alt, tenor, bariton, bas), kennismaking met en inspelen an stukken uit verschillende muziekgenres (klassiek, pop , jazz, filmmuziek) en de algemene repetitie met het orkest. Het project wordt in het voorjaar van 2024 afgesloten met een concert met alle deelnemers en dit ter gelegenheid van het  tienenjarig jubileum van het orkest.


De muzikale leiding is in handen van de dirigente van het orkest Annick Henquet. Ze wordt ondersteund door een jong, betrokken muziekteam bestaande uit drie saxofoon- en drumdocenten die lesgeven aan de muziekacademies in de Grote Regio.


'Jeugd - onze toekomst' luidde de projectoproep van het burgerfonds Oost-België, een initiatief van het Gewesbonds van de Koning Boudewijns stichting. 2021 en 2022 moesten terug normale jaren zijn, vooral voor onze jongeren, want Corona en de steeds terugkerende lockdowns hebben een flinke impact gehad op het samenleven van jongvolwassenen en hebben het op zijn kop gezet. Vrienden ontmoeten, bezig zijn met hobby's, levensvreugde vinden en vele andere dingen waren ineens niet meer mogelijk. Met nieuwe projecde eën die speciaal op maat van onze jongeren zijn gemaakt, wil het Burgerfonds onze jongeren mobiliseren om verbindingen te leggen en onze samenleving weer levendiger te maken.


Naast de financiering door het burgerfonds van Oost-België wordt het project ondersteund door muziekacademies en muziekscholen uit de Euregio Maas-Rhein, de muziekverenigingen Apsam Provincie Luik, Födekam Oost-België, Bitburg-Prüm, MusikArt Düren en de grotere regio.

Inschrijven en verdere informatie kan tot twee weken voor de desbetreffende repetitiedatum via
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


hnps://www.facebook.com/saxophone.orchestra/
www.saxophone-orchestra.eu

 

-------------------------------

 

Europa roept: het Euregio Saxophone Orchestra voldoet Kunst van het Woord

 

Het euregionaale Saxophone Orchestra (ESP) definieert haar omgeving als onderdeel van de Europese EMR-grensregio (EuregioMaasRijn). In bijna geen enkele andere regio kan de Europese Unie worden ervaren in het dagelijkse leven van de mensen die er wonen. De Burgerstichting neemt daarom, in tijden waarin het engagement om naar elkaar toe te groeien in de Europese Unie in sommige lidstaten ter discussie staat, ook de beleving en ervaring van Europa buiten de politieke debatten op.

 

Hiervoor zal het ESO onder het motto "Europa roept: Het Euregio Saxofoonorkest ontmoet woordkunst" samen met vier partners uit de EMR (Burgersstichting 'Lebensraum Aken, Poeziefestival Landgraaf, Lions Club Würselen) in 2018 en 2019 een reeks gebeurtenissen met zes evenementen in de deelnemende regio's van de EMR organiseren.

 

                  

 

www.eso-europe-calling.eu

www.buergerstiftung-aachen.de

www.sprachenakademie.be

www. poeziefestivallandgraaf.nl

www.saxophone-orchestra.eu

 

In een eerste stap vindt de ontwikkeling plaats van een concept met organisatorische en technische inhoud. In elk van de vier gerealiseerde evenementen' die samen (aan) de 40 euregionale leden van het Euregio Saxophone Orchestra met "woordkunstenaars" vormgeven, worden muziek - en woordbijdragen met betrekking tot de thema's "Europa" en "Euregio" gepresenteerd en op een creatieve manier actief bewerkt. Doelgroepen van dit project zijn de bewoners binnen de aangesloten regio’s van de EMR met een "laagdrempelige" toegang via muzikale optredens en verbale bijdragen in vier "muziek-woord events" in de aangesloten regio's van de EMR om zo te komen tot een eigen actieve weerspiegeling van de thema's van "Europa", de Europese Unie ", " Euregio Maas-Rijn " en "Samenleven in diversiteit " in de Europese Unie.

 

Tijdens deze reeks gebeurtenissen zal de focus bewust op het "Euregio Saxophone Orchestra (ESO)" gelegd geworden, omdat dit orkest zowel wat betreft door samenwerking als samenstelling met leden uit de hele EMR een “doorleefd” stuk Europa vertegenwoordigt.Propaganda voor Europa en de Europese Unie zonder politieke debatten, en oproepen door Woord en Muziek, door mensen, die de Europese gedachte en de beleving van de gemeenschap aan de andere kant van "scheidende" culturele en taalkundige grenzen in hun dagelijks werk en vrijetijdsbeleving als een normale verrijking beoefenen, zijn bij uitstek geschikt om door de presentatie van hun activiteiten een verdieping van de samenwerking op EU- en Euregionaal niveau te bevorderen. Het Euregio Saxofoon Orkest gebruikt zijn "product" Muziek voor dit doel. In de geplande reeks evenementen wordt muziek gecombineerd met "woordkunst". "Muziek" en de tekstuele bijdragen in de drie nationale talen van de EMR spreken hier een gemeenschappelijke "Europese taal". Zo kan Europa positief beleefd worden.

 

Het micoproject wordt in de cader van het microproject People to People Interreg V - A Euregio Maas Rijn van de Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en van het 'ministerie voor cultuur en wetenschapen van Noord- Rijnland Westfalen' cogefinancierde.

 

 

                                 

   

                                       

 

       www.euregio-mr.com

       www.interreg.eu

       www.regionalekulturpolitiknrw.de